Zimska tržnica v 3.SNL-vzhod

Pozdravljeni prijatelji nogometa. Večina tretjeligaških ekip je že pozabila na »zimsko poležavanje« in uživanje v brezskrbnih popoldnevih. Te dni so bolj ali manj vsi klubi pričeli s pripravami na nadaljevanje prvenstva 3. SNL.

Pozdravljeni prijatelji nogometa. Večina tretjeligaških ekip je že pozabila na »zimsko poležavanje« in uživanje v brezskrbnih popoldnevih. Te dni so bolj ali manj vsi klubi pričeli s pripravami na nadaljevanje prvenstva 3. SNL. Popolnoma enako je tudi v vzhodni skupini tretjeligašev, katero to sezono na našem spletnem portalu spremljamo z ostrejšim očesom.
Odločili smo se, da bomo prekinili zimsko turobnost in Vam ponudili nekaj informacij glede zimskega prestopnega roka v 3.SNL-vzhod. Poglejmo, kako so klubi kadrovali v zimskem prestopnem roku.
Pa gremo lepo po vrsti, kot so ekipe razvrščene po polovici prvenstva. Najprej bomo pričeli pri jesenskih prvakih, Odrancih. Prav tu se je glede na znane informacije dogajalo nekako največ. Prometa z igralci je bilo v obe strani. V klubu so se najprej srečali z menjavo predsednika in ožjega vodstva kluba. Novoizvoljeni predsednik je s sodelavci nemudoma potegnil nekaj očitnih kadrovskih potez. V klub je prišlo 5 igralcev. Najbolj v oči bodeta okrepitvi iz ptujske Drave po imenu Murat Matej in Jure Arsič. Oba sta tretjeligaški publiki dokaj znana. Murat je svoja najboljša nogometna leta preživljal kot ostrostrelec Zavrča, takrat še v 3. SNL, Arsič pa je zamenjal kar nekaj tretjeligaških klubov (Paloma, Drava, Grad) in bil kot napadalec vselej uspešen. V Odrance se je po polletni epizodi v rodnem Ljutomeru ponovno preselil vezist Dejan Žnidarič, kot zadnja pa sta klub okrepila mlada igralca Balažic Jernej iz Bakovcev in Aljoša Gregorec iz Gančanov. Slednji je v preteklosti igral v mlajših selekcijah Domžal in Mure še v prvoligaških časih.
Tudi v obratni smeri je bilo 5 odhodov. Klub sta zapustila brata Ivanič. Mihael bo kariero nadaljeval v Bogojini, Luka pa v soboški NŠ Muri. Od kluba se je poslovil tudi Denis Vogrinec, ki bo ponovno zaigral v dresu rivala iz Beltincev, najodmevnejša odhoda pa sta Rok Vori, ki bo kariero nadaljeval v rodni Polani in dolgoletni član Odrancev, Mitja Žerdin, ki se bo preizkusil pri avstrijskem Mülgrabnu.
V Odrancih se kljub številnemu prometu z igralci še naprej spogledujejo s samim vrhom razpredelnice, medtem pa na njihovem stadionu poteka sanacija oz. dvig travnate površine. Domače tekme spomladanskega dela bodo tako najverjetneje odigrali v sosednji Lipi, katera jim je ob koncu jeseni prinesla vodilno pozicijo na lestvici.
V Gradu je zimski prestopni rok minil najbolj mirno. Na Goričkem so se očitno zadovoljili z jesenskim kadrom, ki je osvojil 2. mesto tik za Odranci, tako da tudi spomladi stavijo na preverjene karte. Tam prihodov in odhodov ni bilo.
Tudi v sosednji Kuzmi je bilo dokaj mirno. Tromejnik se je tik ob koncu jeseni zavihtel na 3. mesto. Klub je zapustil Dejvid Cener, ki se je preselil v sosednjo Serdico, v nasprotno smer pa se seli Blaž Kous. Klubu bo po polletni pavzi ponovno pomagal Daniel Mešič.
V Rakičanu so po koncu jesenskega dela bili kar malce nezadovoljni. Dolgo časa je kazalo na njihovo prevlado, toda zadnji jesenski krogi so jih »odlepili« od samega vrha razpredelnice. Vsled tega je prišlo do trenerske zamenjave. Nenada Dolgova je na klopi zamenjal nekdanji odlični napadalec Mure Goran Gutalj, ki je jeseni nekaj časa vodili Bakovce. Kar se tiče igralcev, odhodov ni bilo, so pa Rakičanci nekoliko okrepili svoje vrste. V klub se je iz Beltincev ponovno vrnil Rok Gruškovnjak, Denis Karoli je prišel iz Bakovec, po polletnem premoru pa je v kadru ponovno Marko Lapoši. V Rakičanu ocenjujejo, da bo njihova ekipa spomladi še nekoliko močnejša, kot v 1. delu sezone.
Tudi v Beltincih je bilo čez zimo dokaj mirno, čeprav brez sprememb ni šlo. Klub je zapustil Dejan Sreš, ki bo spomladi, deloma tudi zaradi službenih obveznosti, igral v avstrijskem Klöchu, Rok Gruškovnjak se seli v Rakičan, Gregor Balažic pa bo posojen v Ižakovce. Iz Odrancev v Beltince po letu 2012 ponovno prihaja Denis Vogrinec.
Precej prometa je bilo v soboški NŠ Muri, o kateri je bilo v pomurskih medijih veliko omenjenega. Sobočani so najprej, tako kot Odranci, zamenjali vodstvo kluba. Predsednik je postal Tomislav Knez in vodstvo je nemudoma poskrbelo za določene kadrovske premike.
Klub so zapustili Luka Ciglarič, ki se vrača v Ljutomer, Luka Madon bo posojen v Radence k ekipi Slatine, od črno-belega dresa pa se poslavlja tudi temnopolti napadalec Eduam Ebo Tawiah. Odhajata tudi Alen Kozar, ki se seli v Aluminij in Adrijan Jagerič, ki odhaja v Bakovce, Kocbek pa bo posojen ekipi Čarde.
Omenjene odhode bodo nadomestila nekatera manj in bolj znana imena. Iz Odrancev v soboško Fazanerijo prihaja Luka Ivanič, iz Avstrije pa po nekaj letih ponovno Darko Atanasov. Sobočani so okrepili tudi mesto med vratnicama, katero bo zapolnil Srb Dimitrije Adojkovič. Zanimiva okrepitev prihaja tudi iz Rusije in sliši na ime Alan Magomedovich Hamsudinov. Črno beli dres bosta oblekla tudi dva Italijana, in sicer Ricardo Biondani in Philip Bela, po polletnem odmoru pa bo ponovno zaigral Niko Kisilak. Skratka tudi spomladanska Murina zasedba bo zanimiva, kaj pa bodo prinesle številne kadrovske rošade, pa bo vidno kmalu.
Čeprav je bilo v Ljutomeru dolgo časa mirno, pa se je ob koncu prestopnega roka vendarle pričelo dogajati. Odhod trenerja Boštjana Zemljiča se je najavljal že kar nekaj časa in vodstvo ga je nadomestilo z njegovim dosedanjim pomočnikom Mariom Hošpelom. V prleški prestolnici so se srečali tudi z nekaterimi »precej odmevnimi« odhodi. Klub so zapustili Dejan Žnidarič, ki se vrača v Odrance, Goran Šnajder, vratar Stanislav Kuzma in napadalec Niki Slana, pa bodo kariero nadaljevali v Avstriji. V klub pa so prišle tudi nekatere okrepitve. Iz soboške NŠ Mure se v klub vrača Luka Ciglarič, iz Veržeja prihaja Alen Lebar, iz Bakovcev Luka Kotnik, Kuzmo bo v vratih poskušal nadomestiti Miha Starovasnik, iz hrvaške Štrigove prihajata Samo Karlovčec in Patrick Jelen (slednji je že igral za klub), iz Cvena pa prihaja Damijan Vozlič. Tudi Ljutomer bo imel spomladi precej prevetreno zasedbo napram jesenskemu delu.
V Turnišču razen trenerske zamenjave pozimi ni bilo posebnih pretresov. Kljub uspešnemu vodenju ekipe, je klub tudi zaradi preselitve zapustil Mihael Bukovec, na klopi pa ga je zamenjal izkušeni domačin Goran Köveš. Klub je zapustil zanimiv madžarski igralec Gergo Takacs, ki je prenehal z aktivnim igranjem nogometa, po polletnem premoru pa se je ekipi ponovno pridružil David Koznicov. Glede na minimalne spremembe lahko tudi spomladi pričakujemo zanimivo ekipo Turnišča, ki bi ponovno znala mešati štrene tudi najboljšim v ligi.
Tako kot v Murski Soboti, je čez zimski prestopni rok veliko dogajalo tudi v Lendavi in vodstvo kluba je imelo skozi prestopni rok nemalo dela. Tudi v Lendavi imajo novega trenerja, saj bo Vlaškaliča na klopi zamenjal Štefan Šavel. So se pa v nekdanjem prvoligaši srečali s precejšnjim številom odhodov. Klub so zapustili vsi trije Hrvati. Vratar Jurica Valentić, Mihael Karlovčeć in Vilim Puclin, se selijo v Domovino, Vito Šimonka se po preteku posode vrača v Mostje, Roland Polareczki odhaja nazaj na Madžarsko k ekipi Szegeda, Kuzma in Staš pa bosta posojena s Graničar oz. v Hotizo. Vodstvo je omenjeno odhode poskušalo nadomestiti z nekaterimi okrepitvami. Spomladi bodo tako lendavski »plavi« dres oblekli vratar Tim Litrop, ki se vrača iz Avstrije, madžarski napadalec Adrian Lazslo Pentek, ki je do sedaj igral v Gaberju in ga je dolgo časa snubil tudi drugoligaš Veržej, iz Graničarja se v matični klub vrača Igor Klaiderman, zanimiva okrepitev pa prihaja iz hrvaškega drugoligaša Rudaša po imenu Moris Kuhta, iz Szepenteka na Madžarskem pa v Lendavo prihaja Peter Horvath. Enako kot v Murski Soboti, bo tudi v Lendavi zanimivo spremljati spomladanski del sezone, saj ga bo krojila precej prevetrena zasedba.
Martjanska Čarda je to zimo precej delala na prihodih, saj odhodov ni bilo. V klub prihaja izkušeni Vladimir Kokol, ki ga ljubitelji še najbolje poznajo iz prvoligaških časov Mure. Iz Avstrije se v klub vračata domačina Tomaž Recek in Iztok Kerčmar, iz NŠ Mure bo vijoličasti dres Čarde spomladi nosil Tilen Kocbek, iz Bogojine pa prihaja Tjaž Lopert. Z omenjenimi okrepitvami Čarda odkrito računa najmanj na sredino lestvice.
V Bistrici so se pravtako, kot nemalo klubov pozimi, srečali z menjavo trenerja. Krauthaker Jožeta bo na klopi zamenjal Štefan Ivanič. Klub sta zapustil Damjan Halas, ki se seli k sosedom Črenšovcem in vratar Gregor Vinčec, ki odhaja v Ižakovce. V Bistrico se iz Črenšovcev seli drugi Halas, Leon, iz Polane prihaja Tadej Šooš, med vratnici pa se po pavzi vrača domači vratar Silvo Kelenc.
Po vzoru Bistrice so tudi Črenšovci kmalu po jesenskem delu sezone zamenjali trenerja. »Prekaljenega trenerskega mačka« Kovača je na trenerski klopi zamenjal enako izkušeni Stanko Preradović. Nekaj igralcev je zapustilo klub. Vratar Raduha bo posojen v Renkovce, Tadej Časar pa v Čentibo. Odhajata tudi Graj, ki se seli v nižjeligaša Dolino in Leon Halas, ki odhaja v Bistrico. Nekaj je bilo tudi prihodov, s katerimi bodo Črenšovci poskušali najti pot po lestvici navzgor. Iz Bakovcev prihajata Aleš Zorko in Matej Jablanovec, iz Bistrice pa prihaja Damjan Halas.
Precej pester prestopni rok je tudi za Bakovci. Nemalo jesenskih težav je debitantu v ligi napovedovalo določene spremembe in nekaj od teh se jih je uresničilo. Trenerja Gutalja je zamenjal Simon Koren. Klub so zapustili Aleš Zorko in Matej Jablanovec, ki se selita v Črenšovce, Luka Kotnik je okrepil Ljutomer, Jernej Balažic Odrance, Denis Karoli Rakičan, Rok Kotnik pa se seli v sosednjo Hrvaško. Prihodov je bilo sicer manj, ampak kar nekaj. Iz Hodoša prihaja Nino Katona, Adrijan Jagerič iz soboške NŠ Mure, Denis Kežmah iz Ižakovcev, po polletnem odmoru pa se v klub vrača Luka Nemec. Tudi v Bakovce bomo spomladi zrli z zanimanjem, saj so v coni lestvice, ki lahko prinaša tudi izpad iz lige.
Podobno velja tudi za Serdico, ki jeseni ni uspela ponoviti vsaj podobne epizode iz časov tekmovanja v 1. MNL Murska Sobota. Zadnje mesto po polovici prvenstva je napovedovalo določene spremembe, čeprav smo jih po koncu prestopnega roka pričakovali nekaj več.
Klub sta zapustila Blaž Kous, ki odhaja k sosedu Tromejniku, in Marko Nešič, ki odhaja v sosednjo Avstrijo. Novinci pa so Mitja Kovač iz Pušče, Zoran Prepelič iz sosednje Hrvaške, Marko Gjureč iz Goričanke, Dejvid Cener iz Tromejnika, kot prosti igralec pa je prišel v Serdico Mišo Horvat. Sadovi okrepitev bodo v Serdici znani kaj kmalu, saj se bo že sredi marca začel njihov lov proti konkurentom na lestvici.
Takole nekako izgleda shema kadrovanja tretjeligašev v vzhodni skupini. Kaj bodo prinesle spremembe, bodo pokazala že določena prijateljska srečanja, komu se bodo omenjene kadrovske spremembe najbolje izplačale pa bo povedal že sam začetek nadaljevanja prvenstva, ki je napovedan za 21. marec.
Klubom želimo predvsem dobro izkoriščene priprave in čim boljši začetek spomladanskega dela sezone.

Dejan Čurič