Napoved 13. kroga 1. MNZ Maribor: Dobrovce na gostovanje k Pohorju, Starše v boj proti Marles Hišam, pred TV kamerami Duplek – Akumulator

Pred nami je zadnji, 13. krog jesenskega dela prvenstva. Kar pa še ne pomeni, da bodo nogometaši po tem krogu odšli na zimski premor. Če bodo vremenske razmere dopuščale bo namreč 23.11. odigran še prvi spomladanski krog.  Glavna značilnost prihajajočega 13. kroga je, da bodo vsi obračuni odigrani v soboto 16.11. ob 14:00 uri ter da bodo razmere za tekme verjetno zelo zahtevne.  Izpostavimo lahko tekmo, ki bo igrana pred TV kamerami. To je derbi spodnjega dela lestvice med Duplekom in Akumulatorjem. Zanimivo bo tudi v Malečniku, kjer gostujejo nogometaši Brunšvika, ki so po seriji porazov ostali brez trenerja Voglarja.

 

Derbi tega 12. kroga bo igran v Dupleku, kjer domači gostijo NK TAB Akumulator. Gre za spopad ekip iz spodnjega dela lestvice, ki se borita za obstanek. Na lestvici ju ločita zgolj dve točki. Duplečani so na 9. mestu in imajo 15 točk. Na drugi strani je Akumulator na 11. mestu z 13 točkami. Gostje so v mini seriji dveh zaporednih zmag. Kot vse kaže je zamenjava na trenerskem stolčku obrodila sadove, saj so ob prihodu novega trenerja Mežičani začeli igrati bolje in nabirati točke. Predvsem gre izpostaviti igro v obrambi. Pred tem so imeli velike težave, saj so v prvih 10. krogih prejeli kar 33 zadetkov. Sedaj pa v dveh obračunih niti enega. Duplečani imajo v tej sezoni največ težav z realizacijo, dosegli so zgolj 12 zadetkov. Vsi vemo, da domači prav na teh težkih preizkušnjah, ki štejejo dvojno znajo izvleči svoj maksimum in osvajati točke. Zadnji obračun se je končal z zmago Dupleka 3:2.  Primož Ademovič, igralec NK Duplek: “Mi bomo vsekakor šli na zmago in poskusili nadaljevati pozitiven niz rezultatov iz zadnjih dveh tekem, ko smo skupaj osvojili 4 točke. Bo pa sigurno težko. Vse koroške ekipe so neugodne.  Upamo na tri točke.”

 

Vodilne Dobrovce odhajajo na gostovanje v Ruše, kjer jim bo nasprotni stala zasedba Pohorja. Domačini še vedno niso na položaju, ki bi jim prinašal zadovoljstvo. Pred sezono, po izpadu iz tretje slovenske lige, smo vsi pričakovali, da bodo v vrhu in v boju za naslov. Po tem ko je klub zapustilo nekaj pomembnih članov prve postave se je pokazalo, da je realnost povsem drugačna. A tudi Pohorci se počasi dvigujejo in redno prihajajo do točk. Na drugi strani Dobrovce bijejo krčevit boj za naslov jesenskih prvakov. Tako je pred tem obračunom jasna ena stvar. Obe moštvi potrebujeta vse tri  točke. Glede na statističen podatek o prejetih in danih golih je težko verjeti, da bi Pohorje lahko ta obračun obrnilo v svojo korist, saj so Dobrovčani najboljša obrambna ekipa lige in na drugem mestu po doseženih golih. Vanja Ajd, trener NK Pohorje: “Po zmagi v prejšnjem krogu proti Marles Hišam stopamo v tekmo pozitivno. Igramo proti prvi ekipi lige to je res, ampak na domačem terenu lahko premagamo vsakogar. Definitivno pričakujem kakšno točko. Če pa se nam bo zalomilo jih bomo morali iskati drugje.”

Drugouvrščene Starše čaka spopad na domačem terenu proti Marles Hišam. Staršani trenutno igrajo zelo kvaliteten nogomet v katerem prihaja do izraza njihova borbenost in želja po dobrem rezultatu. Limbušani so trenutno na 10. mestu in v spodnjem delu lestvice, kjer jih čaka krčevit boj za obstanek. Ta položaj jim zagotovo ne prinaša mirnosti pred nadaljevanjem prvenstva. Ampak ne glede na vse je sredina lestvice zelo blizu, saj za sedmouvrščenim Brunšvikom zaostajajo zgolj za eno točko. Tako bi z zmagama v zadnjih dveh krogih jesenskega dela naredili velik korak naprej na prvenstveni lestvici. A Starše se s tem zagotovo ne strinjajo, saj si želijo naskoka na vrh. Tomislav Grbavac, trener ŠD Starše: “Pred nami je nova težka preizkušnja proti kvalitetnemu nasprotniku. Pozna se nam, da smo že mentalno in fizično nekoliko utrujeni, saj je prvenstvo zelo dolgo, odigrali smo že veliko zahtevnih tekem. Ampak ne glede na vse se moremo dobro pripraviti, prvo jasno regenerirati in napolniti baterije ter odigrati na nivoju katerega lahko v danem trenutku ponudimo.”

 

Malečnik, ki je v prejšnjem krogu na gostovanju pri Akumulatorju doživel boleč poraz  z 1:0, čaka boj proti lanskemu prvaku Brunšviku. Gre za obračun ranjenih levov, kajti obe ekipi v letošnji sezoni igrata daleč od pričakovanj svojih pristašev.  Zaradi slabih rezultatov je bilo v Brunšviku v zadnjih dneh zelo turbulentno. Odstopil je trener Danijel Voglar, uprava pa je vodenje moštva začasno zaupala Igorju Perkoviču, ki je pred leti NK Brunšvik popeljal v 3. SNL. Ali bo pri zelenih z Dravskega polja šok terapija delovala bomo videli v soboto.  Je pa jasno, da bodo v Malečniku naleteli na zelo motivirano domačo ekipo. Domačini nujno potrebujejo prvenstvene točke. Letos so jih zbrali skromnih 11, kar z drugimi besedami pomeni,  da jih v primeru novega neuspeha spomladi čaka peklenski boj za obstanek.  Glede na to, da je Brunšvik trenutno pri 15-tih točkah je jasno, da točke na tem obračunu za obe ekipi štejejo dvojno. Gostje so v rahli prednosti, kajti zagotovo ne bi bili nezadovoljni tudi z neodločenim izidom. 

 

Rače čaka vsaj na papirju najlažji nasprotnik. V goste jim prihaja ekipa Pece, ki je prikovana na dno lestvice z zgolj eno osvojeno točko.  Obstanek se jim iz kroga v krog vse bolj oddaljuje, če pokleknejo še v Račah, pa se verjetno ne bomo preveč zmotili če napovemo, da bodo naslednje leto drugoligaši. Na drugi strani Račanci potrebujejo točke, da še naprej ostajajo za petami vodilnemu dvojčku. Trenutni zaostanek za vodilnimi Dobrovci je ulovljivih 5 točk. Gostje kljub vsemu igrajo veliko bolje kot so to počeli v začetku sezone. Tako tudi ne bi bilo posebno presenečenje,  da vendarle na katerem izmed obračunov presenetijo z zmago. Domači bodo upali, da to ne bo prav proti njim, saj bi v primeru šokantnega poraza izpadli iz boja za naslov. Dalibor Peša, trener NK Rače: “Do zdaj smo se že v nekaterih primerih opekli, ko nam je nasprotni stala vsaj na papirju lažja ekipa. Moramo biti zbrani do zadnje sekunde. Zgubili smo že nekaj pomembnih točk na tako imenovanih “lahkih” tekmah. V letošnji sezoni enostavno ni lahkega nasprotnika. Vsako tekmo je potrebno vzeti maksimalno resno in dati svoj maksimum. Podcenjevanja si ne smemo privoščiti.”

 

Miklavž po zmagi v prejšnjem krogu proti Brunšviku z 2:5 čaka dvoboj pred domačo publiko proti Pesnici. Domačini še vedno igrajo po sistemu toplo hladno. Različno od tekme do tekme. Miklavžki čmrlji so po dolgem času nekoliko lažje zadihali, a seveda se morajo zavedati, da ekipe iz ozadja pretijo na njihove napake. Ob slabšem zaključku jesenskega dela sezone se jim lahko zgodi, da se bodo znova znašli na mestih, ki vodijo med drugoligaše. Ivan Pleteršek, trener NK Miklavž: “Šteje samo zmaga in nič drugega. Tri točke so tisto kar potrebujemo glede na trenutni položaj. Vse ekipe, ki se borimo za obstanek smo točkovno zelo izenačene zato vsaka zmaga šteje dvojno. Že v tem trenutku je jasno, da bo zelo izenačeno do konca prvenstva glede obstanka.” Na drugi strani bodo Pesničani zagotovo storili vse, da odidejo domov s tremi točkami. Tudi zadnja tekma doma proti Staršam, ki je je sicer končala z remijem, je pokazala, da imamo kvaliteto za konstantno nabiranje točk. Če želijo prvenstvo zaključiti v vrhu lestvice je zmaga v Miklavžu še kako nujna. 

 

Marjeta po zelo bolečem porazu proti Račam z 1:2, ko so zadetek prejeli v 94. minuti,  odhaja na gostovanje v Slivnico. Slivničani so v slabem nizu rezultatov, treh zaporednih porazov. A v prejšnjem krogu so dokaj nesrečno z 2:1 izgubili proti Dobrovcam. Seveda glede na stanje na lestvici in tudi zadnje rezultate vloga favorita pripada Marjeti. Gostje so eno izmed pozitivnih presenečenj sezone. Glede na lansko prvenstvo, ko so se komaj rešili izpada. Letos so v zgornjem delu lestvice, napredek je izjemen in tudi viden na igrišču. Slivnica ima velike težave v obrambi. Letos so prejeli že kar 34 zadetkov. Marjeta jih je dosegla že 38. To je še en podatek, ki lahko skrbi domačega stratega pred začetkom obračuna. Uroš Tomažič, trener NK Slivnica: “Zavedamo se, da ima Marjeta zelo kvaliteten napad, ki lahko v vsakem trenutku udari in doseže zadetek. Vendar smo po dveh slabših tekmah v prejšnjem krogu proti Dobrovcam končno odigrali bolje. Iskali bomo svoje priložnosti preko protinapadov in kam nas bo to pripeljalo bomo videli po zadnjem sodnikovem žvižgu.” Sašo Novak, trener ŠD Marjeta: “Želim si, da po bolečem porazu v prejšnjem krogu ponovno strnemo vrste. Kvalitetno oddelamo treninge in se pripravimo na Slivnico. Gre za kvalitetno in motivirano moštvo, ki je v tej sezoni že presenetila favoriziranega nasprotnika. Upam pa, da bomo pokazali dobro igro in vknjižili tri točke.”