miniEURO 2013: Slovenija pogumno, evropski naslov po malonogometnem festivalu Romuniji

Slovenska rekreativna malonogometna reprezentanca se je na miniEURU 2013 v Rethymnu na otoku Kreta v Grčiji odlično izkazala. Kljub ne napredovanju v izločilne boje iz skupine je pustila občuten pečat saj je bila v skupini s kasnejšima finalistoma Romunijo in Hrvaško ter osmo uvrščeno Poljsko med 24-imi reprezentancami.

Slovenska rekreativna malonogometna reprezentanca se je na miniEURU 2013 v Rethymnu na otoku Kreta v Grčiji odlično izkazala. Kljub ne napredovanju v izločilne boje iz skupine je pustila občuten pečat, saj je bila v skupini s kasnejšima finalistoma Romunijo in Hrvaško ter osmo uvrščeno Poljsko med 24-imi reprezentancami. Minimalno so klonili proti aktualnim prvakom Romunom (0:1) ter igrali neodločeno proti Hrvaški (1:1). V boju s Poljsko na vse ali nič in z igro vratarja v polju so slovenski fantje z 1:4 klonili proti dobro vodeni in kakovostni debitantki Poljski, ki je segla do četrtfinala.

Stadion, ki je bil posebej za miniEURO zgrajen na peščeni mestni plaži, je bil podlaga za fantastično malonogometno vzdušje v finalu kjer je pred 2.500 gledalci ter stotinami navijači na ulicah Rethymna slavila naslov evropskega prvaka Romunija. V finalu je z 2:1 klonila Hrvaška, bron je pripadel Nemčiji ter četrto mesto Rusiji.

Po finalu je sledila svečana proglasitev najboljših, ki se je zaključila z veličastnim ognjemetom in spontanim druženjem vseh reprezentanc, ki so si menjavali majice in zgodbe ter se skupno veselili ob popularni glasbi.
Že sam končni razplet govori o zahtevnosti »slovenske« tekmovalne skupine 6, česar pa se je slovenska vrsta pred odhodom na gostoljubno in sončno Kreto še kako zavedala. Preudarna taktika plitve obrambe s hitrimi prehodi v protinapade se je naši vrsti, po odličnem uporu proti evropskim prvakom Romunom, obrestovala šele v drugo proti južnim sosedom Hrvatom. Na tem obračunu je z bravuroznimi obrambami naravnost blestel vratar Nejc Komidar iz Loške doline, nekoliko neprevidno hrvaško igro pa naposled kaznoval drugi Notranjec, hitronogi Jure Kandare. Točka proti favoriziranim »vatrenim« je bila za slehernega slovenskega reprezentanta velik motiv pred odločilno tekmo s Poljaki. Slednji so ob polčasu vodili z minimalnih 0:1, po novem zadetku in igri Slovenije z vratarjem v polju (v polno Miha Borse) pa zadeli še dvakrat v prazen gol slovenske vrste in razblinili upe po lepši podlagi za naslednji miniEURO.
Slovenija v sončnem Rethymnu na Kreti nikakor ni razočarala. Izbranci selektorja Braneta Kerčmarja so svoje navijače na prvih dveh tekmah (s kasnejšima finalistoma!) v to prepričali tudi v neposrednem prenosu prek malih ekranov (SportKlub). V bodoče si lahko želijo le malce ugodnejšega žreba in tudi nastopi v zaključnih bojih ne bodo izostali.

Slovenske rekreativne barve v Grčiji so zastopali:
Boštjan Preskar (kapetan) – Brežice, Nejc Komidar (vratar) – Loška dolina, Hajro Rizvič – Ljubljana, Edin Budimlič – Ljubljana, David Udovč – Novo Mesto, Boštjan Lever – Ravne na Koroškem, Miha Borse – Šentjernej, Jure Kandare – Loška Dolina, Boštjan Guček – Domžale. Selektor: Brane Kerčmar – Ljubljana.
Za najboljšega igralca Slovenije so soigralci izbrali vratarja Nejca Komidarja. Njegova silhueta bo krasila logotip državnega prvenstva v malem nogometu za rekreativce do naslednjega miniEURA 2014 za katerega organizacijo kandidirajo Nemčija, Poljska, Avstrija, Kazahstan in Izrael.

MiniEURO 2013, Rethymno (Kreta), Grčija, skupina F:
ROMUNIJA : SLOVENIJA  1 : 0 (0:0)

HRVAŠKA : POLJSKA 1 : 1

SLOVENIJA: HRVAŠKA 1 : 1 (0:1)
strelec za Slovenijo – 1:1 Jure Kandare

ROMUNIJA : POLJSKA 1 : 0

SLOVENIJA : POLJSKA 1 : 4 (0:1)
strelec za Slovenijo – 1:3 Miha Borse

HRVAŠKA : ROMUNIJA  1 : 0

“Kar smo tukaj videli in doživeli je bilo več kot samo karneval izjemnega rekreativnega športnega dogodka. Tu se je zgodilo to, da so ljudje iz vseh koncev Evrope stopili skupaj, se veselili en z drugim in sklepali nova prijateljstva. Rekreativni mali nogomet je res edinstven gleda tega”, so bile zaključne besede predsednika EMF – European Minifootball Federation, evropske zveze za rekreativni mali nogomet, Razvana Burleanuja.

»Naš namen je bil zajeti miniEURO z veliko žlico, tako na igrišču, kot ob igrišču. S tekmovalnega vidika smo bili uspešni, iz ne tekmovalnega tudi. Čestitke glede Slovenije prihajajo iz smeri vseh delegacij. Celotna slovenska zasedba je izredno uživala in se srečno vrnila nazaj v domače loge z načrti za naslednji miniEURO 2014. Že sedaj vabljeni malonogometni rekreativci k popolnitvi mozaika naslednjih čudovitih zgodb«, je še sklepna misel predsednika združenja malonogometnih rekreativcev MZS – Malonogometno Združenje Slovenije, Andreja Manfrede.

 

MZS