Kako dolgo še in ali sploh še bodo stari derbiji?

Razlogov je več, da je to področje nazadovalo, kljub temu, da je bila Drava v prvi več let, po vsej verjetnosti pa Aluminij samo eno sezono, mogoče več, če bo 17. junija NZS odločila, da Aluminij ostane v prvi ligi.

Nogometaši v prvi in drugi SNL so že končali tekmovanje in je skorajda vse jasno. Edino se še čaka na odločitev kateri bo deseti član prve lige in kako bo z izpadom iz druge lige.
Na ptujskem, tako imenovanem ravnem polju smo nekoč imeli dva nogometna centra, kluba, ki sta igrala v vseh ligah, Kidričani tudi v takratni jugoslovanski ligi. Nogometaši Aluminija so bili tudi slovenski pokalni prvaki in to v sezoni 1965/66. Ta regija je tudi bila pomemben nogometni center v Sloveniji. Ob uspehih Aluminija v pokalnem tekmovanju so se nekateri ljubitelji nogometa in starejši nogometaši spomnili starih dobrih časov in lokalnih derbijev Aluminija in Drave. Ti dvoboji so bili pravi magnet za navijače, ki se jih je vedno veliko zbralo na tribunah. Ni bilo kar tako igrati, važno je bilo zmagati. Takrat se je z veliko več žara in borbenosti borilo za barve kluba in svoj kraj. V primeru zmage so potem imeli mir vsaj tako dolgo, dokler ni bilo naslednje tekme.
Prvo medsebojno tekmo sta Aluminij in Drava odigrala 27.4.1952 v Kidričevem, kjer je zmagala Drava 3:1, zadnjo pa v sezoni 2010/2011, ko je zmagal Aluminij 5:0. Tekmeca sta do sedaj odigrala 44 tekem. Uspešnejši je bil Aluminij, ki jih je dobil 24, Drava 10, enajst pa je bilo remijev.
Težko je verjeti, da bo hitro prišlo do medsebojne tekme, razen v pokalnem tekmovanju. To je razumljivo že zaradi tega, ker sta kluba v različnih rangih tekmovanja in je vprašanje kdaj bosta zopet skupaj. Razlogov je več, da je to področje nazadovalo, kljub temu, da je bila Drava v prvi več let, po vsej verjetnosti pa Aluminij samo eno sezono, mogoče več, če bo 17. junija NZS odločila, da Aluminij ostane v prvi ligi. Večina je povezanega z materialnim možnostmi, potem je tu slabo kadrovanje članskih ekip in premalo mladih fantov vzgojenih v lastnih klubih, ki ne dobijo pravih priložnostih. Tudi oni bi igrali tako, kot veliko povprečnežev, če bi dobili vsaj priložnosti. Škoda, vendar sta tako Aluminij in Drava dobro delala z mladimi, ki pa niso bili dovolj dobri za člansko moštvo, drugje pa so jih rade volje sprejeli. Da pa nogometna regija pod okriljem MNZ Ptuj ne bi ostala brez prvoligaša, so poskrbeli v Zavrču, ki jim je treba iskreno čestitati. Z malo sreče, če Aluminij ostane v 1.ligi, se obeta derbi z Zavrčem. O tem, da je Zavrč uspel se mora nekdo vprašati, zakaj oni sami niso, vendar tega ne bodo, saj se imajo za edine in nezmotljive, čeprav uvrstitve kažejo drugače. Ko se bo verjelo v domači kader, potem bo veliko bolje, prihranjenega bo veliko denarja, več bo gledalcev itd. Škoda za derbije med Aluminijem in Dravo, vendar je čas prinesel svoje. Zakaj se je moralo to zgoditi pa žal nikoli ne bomo izvedeli.

Danilo Klajnšek