Goliada pod Pohorjem

Na vsaki strani po 5 zadetkov.

Štajerska liga se v novi sezoni kar ne bi mogla začeti bolj burno! V uvodnem kolu sta se sestala tudi stara rivala izpod Pohorja, domače ruško Pohorje in pa sosedje iz Frama, DTV Partizan. Ne glede na to, kako potekajo priprave in kako so se iztekla pripravljalna srečanja, je vendarle prva prvenstvena tekma zares pravi pokazatelj tega, kaj si lahko moštvo vsaj v uvodnih kolih obeta.
V rahlem dežju v Rušah na prve priložnosti ni bilo treba dolgo čakati. Po uvodnem otipavanju je Mitja Golob – Taubi preizkusil svoj volej z roba kazenskega prostora. Žoga je švignila le malo nad prečko in končala v kotu. Že tri minute kasneje pa 0:1! Po lepi podaji še lepši strel Denisa Hajnca poševno z roba šestnajsterca, žoga je letela po tleh in vratar Motaln ni uspel posredovati. Kakšnih sto gledalcev se še ni dobro pomirilo po nepričakovanem vodstvu gostov, ko so Pohorci že izenačili! Alen Hutinski je iz povsem podobne akcije sprejel Denisov izziv. Oster strel po tleh z levega roba kazenskega prostora in rezultat je 1:1! A to je bil zgolj začetek. 18. Minuta, ‘mrtva’ priložnost za Framčane, po prodoru je Denis Hanjc preigral branilca in se znašel sam pred vratarjem, ta se mu je vrgel pod noge… Je bil prekršek? Tim Mali, koroški sodnik, je presodil, da ne, Hajncu pa pokazal rumeni karton.
Medtem je poškodovanega Muzloviča pri domačih zamenjal Nejc Steiner. Zagrizen boj se je nadaljeval, obe moštvi sta izkazali veliko željo po zmagi. V 23. minuti je Beno Prednik na robu šestnajsterca s prekrškom zaustavil napadalca Frama in prejel rumeni karton, odlični Hajnc se je poškodoval in se vrnil v igro šele po petih minutah. Nič kaj preprosta stvar za goste, saj so imeli na klopi za rezervne igralce le Saša Kokola – in nikogar več.
30. minuta in rezultat se je spremenil. Krasna akcija partizanovcev, Miha Topič se je znašel sam pred Motalnom, sprožil v desni spodnji kot… 1:2! V tem delu tekme se zdijo framski napadalci za branilce Pohorja kar nekam prehitri, Beno Prednik, komandant domače ekipe na igrišču, pa vsega le ne zmore… A če ne gre v obrambi, gre v napadu! Pohorje je spet odgovorilo z golom po le dveh minutah! David Rihtarič, 2:2! Udarec iz velike daljave, precej izven kazenskega prostora, je gostujočega vratarja Krivca povsem presenetil!
41. minuta in nov zadetek! Domačini so prvič povedli prek Goloba, ki je po uvodni priložnosti še malce uravnal svojo merilno napravo – in zadel! 3:2! Slabo posredovanje obrambe, žoga je zatresla levi kot mreže… Ruška sirena je spet pričela zavijati! A lepih akcij kar ni bilo konec. 43. minuta, framski Miha Topič se je znašel sam pred golom, sprožil z glavo in… Žoga je švignila nad prečko. A že je sledila priložnost na drugi strani – svoj strel je preizkusil Ladinek, a Krivec se je tokrat izvrstno izkazal in Damjanov volej izbil v kot.
Napada sta brez vsakega dvoma boljša dela obeh ekip, a treba je upoštevati, da je ob nenehnem rahlem dežju žoga spolzka in igrišče precej hitrejše. Dež ni ponehal, kako bo v nadaljevanju? Domači napovedovalec si je za drugi polčas zaželel prav toliko golov, namreč pet. Najbrž si ni mislil, da se bo to prav zares zgodilo!
Že v 46. minuti je sledil nov poskus Framčanov, a poskus plasiranega udarca je končal malo nad prečko. Nato 55. minuta, partizanovec Rene Horvat je prejel rumeni karton zaradi nešportnega prekrška brez žoge. Minuta kasneje – na robu kazenskega prostora je branilec Frama igral z roko, prosti strel za Rušane in izredna parada Krivca, ki je žogo izbil v kot.
A nov zadetek je sledil že v 60. minuti. Sijajen prodor Mihe Topiča po desnem krilu, nato evropodaja pred kazenski prostor, kjer jo je pričakal Alen Hutinski, sprožil po tleh in se še drugič vpisal med strelce. 4:2! Najlepša akcija tekme!
Igralci so postajali vse bolj živčni. Minuto zatem je Horvat, ki je že imel rumeni karton, podrl domačega igralca, ki je obležal v mokri travi, sledilo je prerivanje… Sodnik Mali se je odločil za strog opomin in Rene se je izvlekel. A ne za dolgo. V žaru borbe je že čez pet minut storil nov prekršek in koroški sodnik tokrat ni popuščal. Drugi rumeni karton, izključitev!
Framčani z desetimi igralci, v zaostanku 2:4, in z le eno menjavo na klopi. Črno-belim se je slabo pisalo. Rušani so zaslutili, da je nasprotnik na kolenih. Tokrat je z desne strani pred gol sijajno podal Hutinski. Brez gola. Framčani zamujajo v obrambi, vse več je prekrškov in raztrgane igre. Tekma se zdi odločena. Gostujoči trener je na igrišče poslal Kokola.
Nato pa 76. minuta, Denis Hajnc je spet vrgel rokavico domačemu Hutinskemu. 3:4! Oba imata na kontu po dva zadetka! Gol je padel s polrazdalje, po sredini, Motaln je bil tudi tokrat brez moči. Domači trener ni okleval, na igrišče je poslal Januzaja, ki se mu je oddolžil z novim zadetkom! 5:3 za Pohorje! Tudi ta zadetek je padel z roba kazenskega prostora, poševno, ostro, prava eksekucija. Krivec spet pobira žogo iz mreže.
Stoterica gledalcev že pogleduje na uro, zmaga domačih se zdi le še vprašanje rutine. Prosti strel za Fram, 85. minuta, daleč od roba kazenskega prostora, bo to podaja? Za strel se je odločil kdo drug kot Hajnc, mojstrsko sprožil naravnost proti golu in – zadel! Krasen strel, malo z desne. 4:5! Mar imajo Framčani res še dovolj moči za poravnanje rezultata. Tekma se izteka…
Sodnikov podaljšek, 91. minuta, živčnost na obeh straneh, Framčani poskušajo z visokim predložkom pred vrata, z glavo je poskusil izkušeni Žiga Koren… In domači so zamrli. 5:5! Zdaj si je domači napovedovalec zagotovo želel, da bi se ob polčasu zmotil…
Lahko domači še kaj storijo? Poskusili so, si priborili kot … a za kaj več je zmanjkalo časa. Sodnik je odpiskal konec. Vedelo se je, kdo je izgubil dve točki. Domači zeleni so igrišče zapuščali sklonjenih glav, črno-beli so se veselili točke s peščico svojih navijačev, no, navijačic.
Gledalci so razočarani hitro zapuščali športni park, vendar pa – takšen nogomet obeta boljše čase in tudi domači ne bi smeli biti zgolj nezadovoljni. Le obrambo bo treba popraviti… Obe ekipi bosta v tem prvenstvu nedvomno igrali vidno vlogo, sploh če bodo Framčani ekipo uspeli skompletirati. Res lep prvi igralni dan in lepa popotnica za prvenstvo, ki se komaj začenja!

POHORJE – DTV PARTIZAN FRAM 5 : 5 (3:2)
0:1 Hajnc Denis 12.
1:1 Hutinski Alen 13.
1:2 Topič Miha 30.
2:2 Rihtarič David 31.
3:2 Golob Mitja 41.
4:2 Hutinski Alen 60.
4:3 Hajnc Denis 76.
5:3 Januzaj Fatlum 83.
5:4 Hajnc Denis 85.
5:5 Koren Žiga 91.
R.K.: Horvat Rene 65./DTV Partizan Fram

(bjn)